Безопасно използване на интернет от тинейджъри

1.    Избирай сигурни и прилични места в мрежата за запознанства и забавление. Някои сайтове могат да поднесаг доста неприятни изненади.

2.    Избери невъзможен за разкриване на истинската ти самоличност и пола ти псевдоним /никнейм/, за да не станеш обект на нежелано внимание.

3.    Никога не давай лична информация в началото, а когато си готов да кажеш на някого истинското си име – нека това бъде само малкото ти име и държавата. По отношение на адреса не давай никакви подробности – нали не каниш никого на вечеря?
4.    Когато си готов да чатиш онлайн извън сайта за запознанства, използвай различен e-mail и IM (Instant Massenger - ICQ, Skype и др.) акаунт.

5.    Може да ти се струва, че вече добре познаваш своя нов интернет-приятел, но не бързай да се срещаш с него офлайн, нито пък позволявай той да те кара да  правиш това.

6.    Никога не забравяй, че онлайн хората не казват точно годините се, теглото си и т.н.

7.    Не се доверявай на снимки. Те може да са стари, или да са на съвсем други хора.

8.    Когато си готов да направиш крачка напред в отношенията, започни с телефонно обаждане, но или скрий своя телефонен номер, или използвай обществен телефон.

9.    Когато отиваш да се срещнеш с онлайн-познат - нека да е през деня, бъди с приятел, нека да е на много оживено обществено място и непременно кажи на близък човек къде отиваш.

10.    Никога не се качвай в колата и не отивай в дома на този, с когото се срещаш.

11.    Увери се, че пазиш копия на разговорите си онлайн.

12.    Помни, че да си възпитан и учтив означава и към теб да се отнасят така! Това, че някой не ти харесва, не означава, че трябва да бъдеш груб и лош с него.